söndag 9 juni 2013

Greg vill inte gifta sig...

... om videon till "Jeopardy" 1983 (Beserkley) är tillförlitlig, men texten förtäljer att Herr Kihn även tycker att det skulle vara trist att bli ensam. Den här sjuan hade gått mig förbi om det inte varit för att Jimmy Virkki med en bilhandlares övertalningsförmåga insisterat på att den har dansats till rejält på 80-talet (# 1 på US Dance chart). Omslaget inger ingen större förhoppning om sväng, fem inte allt för muntra herrar (eller är det möjligen en föregångare till det svåra indiebands-poserandet?). Omslagstexten i ett av världens vanligaste typsnitt, Impact och helt utan finesser. Men som vargen i mormors kläder så lurade outfiten mig och jag slukades hel. Singeln var den största av Greg Kihn Bands framgångar, tidigare var de högt upp på listorna med "The Breakup Song (They Don't Write 'Em)", uppenbarligen så är förhållandets vara eller inte vara en viktig fråga för Greg.

Youtube - Jeopardy, video i bästa filmeffektsanda om mardrömmen att bli "married alive"






lördag 8 juni 2013

Hansson & Karlsson

"Balla psykodeliska toner växer inte på trän, men väl på Lidingön"

Den 22 mars 1998 stod det en lycklig pojke i publiken på Mosebacke, på scenen, trummor och klaviatur med de nyligen återförenade Hansson & Karlsson (spelningen finns som bootleg). Efter att, på en skivmässa, kommit över duons första singel "Lidingö Airport" 1967 (GPS) så uppstod det för ett tag en besatt av låten. Låtens upplägg kan illustreras som att flytvästbeklädd virvla nedför en allt mer tilltagande fors där man kastas mellan stenar och vattenfall för att till sist sakta glida ut i en stilla sjö, omtumlad och skakad men tillfreds. Trots ett evinnerligt tjatande på konserten så spelades den aldrig, men även utan favoritlåten så var det ett fantastiskt framträdande. Och att se den legendariska Bo Hansson hantera orgeln på sitt säregna vis sitter som med spikpistol och superlim i minnet. Men även att se Janne "Loffe" Carlsson, denna tjo-och-tjim-karl som synts genom tv-rutan i skrattprogram och Göta kanal bl.a, som en skicklig batterist var strålande. Samma år släpptes ett samlingsalbum och de genomförde några spelningar till. 2010 tog det slut för gott då Bo Hansson gick bort 67 år gammal. Men som som Janne svarade i en intervju: "Du pratar om honom som om han forfarande lever? – Ja, han lever. Han är bara avliden."

(Not: Att bandet stavar Hansson & Karlsson trots att "Loffe" heter Carlsson beror på en affischmakare stavade fel och så fick det helt enkelt fortsätta så.)

2010 släppte skivbolaget Treffpunkt en samlingsskiva med outgivet material. "For people in love" innehåller outgivet live- och studiomaterial, dock är både vinyl och cd slutsålda. 

Youtube - Lidngö airport    /    Spotify - Hansson & Karlsson   /   Spotify - Bo Hansson




torsdag 6 juni 2013

När housen kom till byn

Vad kan vara ett bättre sätt att fira nationaldagen på än att minnas. Och minnet av när "Beat dis" 1987, Tim Simenon alias Bomb the Bass exemplariska samplingsverk, började visas på MTV sitter fortfarande kvar. Videon studerades noggrant flera gånger om dagen och det kändes som om en ny värld öppnade sig. Och var även en bekräftelse på att den rätta vägen var den som redan hade påbörjats med graffiti, skate, bomberjackor och märkliga halskedjor. Att man nu även kunde lyssna på bra musik som hade ett dansbeat kändes stort. Under kommande period så fylldes det på med andra liknande låtar. Men det tog naturligtvis nåt år innan våra lokala dj,s, som styrde och ställde på Folkets Hus-diskot mf.l och som helst spelade säkra hits med trummor och gitarr, kunde övertalas att sätta på dessa nya beats. Ett återkommande svar var, med förvirrad blick -Nä den har jag inte med mig... Acid House- och Hip House-samlingar var det som de med lite stålar på fickan gick och beställde, från utlandet, genom skivaffären med lite koll och sen fick vi andra komma över med våra tomma C-90-kassetter och få dem fyllda av beats. Och genom de videos som visades så snappade de modemedvetna upp de rätta kläderna och accessoarerna vilket gjorde att, när väl diskoteken började fatta vad som gällde, man kunde för ett litet tag dansa sig bortom småstadstristessen.

Här är en spellista på några av de singlar som jag, nu med annan inkomst än månadspeng, kommit över och som gick varma några år i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Förutom "Beat dis", Beatmasters featuring the Cookie Crew - "Rok da house" 1987, Krush - "House arrest" 1987, K-Y-Ze - "Stomp (move, jump, jack your body)" 1989, Mister Mixi & Skinny Scotty feat Dizzy D - "I can handle it" 1990 och Def la Desh & the Fresh Witness - "Check out the ska" 1990.

Youtube playlist - Nationaldagshouse




tisdag 4 juni 2013

Ace Leaf / Christmas with you

Vinylsinglar är den bästa presenten efter världsfred och detta tog en mycket fin vän, som inte hade möjlighet att styra upp det sistnämnda, fasta på för 13 år sedan och gav mig ett exemplar av
Ace Leafs nypressade singel. Bandet, som bestod av Stina Lorentz, Karolin Kugelberg, Josefin Bolander, Karin Arner och den i musikkretsar namnkunniga Nina Ramsby (Salt, Grand Tone Music, Nina Ramsby med Ludvig Berghe Trio, m.fl), spelade in sin enda singel som en del i konstprojektet "Eslövs julsaga", inbjudna av konstnären Johanna Billing. "Christmas with you" 1999 (Make it happen) är pressad på cerise vinyl och innehåller även en fin version av "Last christmas". Inledande textraden "It's late December, do you remember..." kanske inte är det allra lämpligaste att nynna på denna årstid men om du byter ut december, julgran och snöflingor mot juni, midsommarstång och pollen, så blir det lika melankoliskt.

Youtube - Ace Leaf - Christmas with you


Fix up & Look sharp

Visst gör kläderna mannen, om inte annat brukar allt för ofta motsatsen bevisa tesen... Dessa två låtar skiljer sig musikaliskt rätt mycket. The Style Councils soul-inspirerade "Long hot summer", 1983 (Polydor), från ep'n "à Paris" och Gary Numans elektronsikt slamrande (visst även här finns souliga inslag) "Your fascination" 1985 (Numa). Det de har gemensamt dock är well dressed on the cover och om folk spenderade sommaren klädda som Weller och Talbot på vardagarna och körde Numans look i nattlivet så skulle alla bli bättre människor. Möjligheten finns dock att herrarna som accessoar har genial låtskrivare.

Youtube - The Style Council - Long Hot Summer  / En definitiv top 20-låt. Och om alla sommardagar vore som i videon...

Youtube - Gary Numan - Your Fascination









söndag 2 juni 2013

Söndagsmorgon med krig & elände

"Jeff Wayne's musical version of The War of the Worlds"-singlarna, 1978 (CBS), är frukostsoundtrack denna söndagsmorgon. Musik baserad på H.G. Wells roman med samma namn. En aning mood swinging när det pendlar mellan den melankoliskt vackra "Forever Autumn" med Justin Hayward (The Moody Blues) på sång och "The Red Weed" med Richard Burtons allvarliga berättarröst.


Naturligtvis så har den konstnärligt romantiska ådran tagit över alla som lagt upp "Forever Autumn"

Youtube - Jeff Wayne feat Justin Hayward - Forever Autumn

Youtube - Jeff Wayne - The Red Weed


lördag 1 juni 2013

The Droogs, Cardiacs & Leyton Buzzards

Och så till ett gäng 7" som har lediga platser i singelbackarna som bara väntar på att bli fyllda. Dock tillåter inte ekonomin några större utsvävningar, inte ens för sådana viktiga livskvalitétförhöjare. The Droogs "He's waitin'" (Sonics-cover btw) 1973 (Plug 'n socket) ca 1400 kr. Men 150 kr för Cardiacs "Is this the life?" 1988 (Alphabet) ser ljusare ut och framförallt 40 kr för Leyton Buzzards "Saturday night beneath the plastic palm trees" 1979 (Chrysalis) går absolut att hosta upp. Dock är viktighetsskalan den samma som prisskalan. Men, life is full of surprises...

Youtube Playlist - The Droogs (ej org. live NYC) / Cardiacs /  Leyton Buzzards


Dusty Springfield & Pet Shop Boys

Denna 7" har ett skönt synthigt Pet Shop Boys-sound, vilket helt enkelt beror på att Tennant/Lowe skrivit och producerat låten. "In Private" 1989 (Parlophone) blev en comeback för Dusty Springfield efter många år utanför både skivbranch och listplaceringar inom vilka hon varit flitig besökare på främst 60-talet. Helt perfekt för, låt säga, en lördagsmorgon.

Youtube - Dusty Springfield - In Private

(Lyssna även på "Daydreaming" (Spotify) från fullängdaren "Reputation", panflöjt och rap, vilket fungerar alldeles utmärkt).