fredag 31 maj 2013

Årsta & Ibiza

Enligt KayCee ska denna tolva spelas på 45 varv. Så kanske man gör på Ibiza men det kommer sannerligen inte ske i Årsta. "Sunshine (take u there)" (Orbit Records).

Youtube - KayCee - Sunshine (take u there)   (2.15 min av 13 min på 33 rpm)

Jens Fänge & Håkan Hellström

Detta har gått mig förbi men är lika intressant ändå. I går var det vernissage på Galleri Magnus Karlsson (gå och se btw, många verk, mkt fin video av Johannes Nyholm) och där stötte jag på Jens Fänge som berättade att han numera även är i skivbranchen. Stranded Singelklubb släppte 300 ex av Håkan Hellströms "Dom där jag kommer ifrån" (Devil Mcdoom remix) 2011 och Jens tillverkade lika många unika omslag för denna 7".  Själva remixen är jag inte jätteförtjust i men jag hade gärna haft ett ex för omslaget. Utropspris 2990 kr på Barnebys, att det då är en Håkan-singel bidrar nog också en liten del. Och är man konstintresserad för hela slanten kan man hålla ögonen på Bukowsiks, där får du en Fänge för mellan 50- och 150 000 kr.

Spotify - Dom där jag kommer ifrån (Devil Mcdoom remix)


Foto: Bukowskis
Foto: Jens Fänge

torsdag 30 maj 2013

Bildjournalen, flexi & The Namelosers

Fantastiska små flexiskivor, "Bildjournalens Toppskiva", med Svensk popelit-historia på. Allt presenterat på ett särdeles käckt vis av bl.a den gode Pekka Langer. Efter att ha kommit över ett gäng tog jag mig friheten att placera dem i en egen box. Klart bästa låten på de ex jag har i min ägo är "Do-Ao" 1966 (Bildjournalen) med The Namelosers från Malmö. De medverkade även i den ganska tragiska dokumentären "Rolling Like A Stone" som handlar Stones Malmöbesök 1965.

Youtube - The Namelosers - Do-Ao 


Lyssna även på: The Deejays - Inside my mind och The Hounds - Sunday on the beach


Stiligt & lärorikt, Radions Fågelskivor.

Av denna kollektion sjutummare har jag lyckats komma över fyra stycken av 35 möjliga. Om man vill lära sig fågelljud finns det enklare sätt nuförtiden, dock inte lika vackert visuellt. Dessa hör absolut till top 10-listan på  snygga omslag i samlingen. Radions Fågelskivor 1956 och framåt (Sveriges Radio) inspelade av Sture Palmér. Medverkar gör bl.a  Roskarl, Sommargylling och Dubbelbeckasin, vilka har begåvats med underbara namn.


onsdag 29 maj 2013

The Outsiders & Ronnie Splinter (R.I.P)

Sorgligt nog så har The Outsiders-gitarristen Ronnie Splinter nyligen gått bort efter en lång tids kamp mot cancer. Som en hyllning till denna strålande gitarrist och låtskrivare kommer här en singel som jag fått ansvar för efter att min mor slutade lyssna på sina vinyl på 70-talet. "Teach me to forget you" b-sida på "Summer is here" 1967 (Relax). Vila i frid Ronnie.

Youtube - Teach me to forget you


Och så ett liveklipp från när det begav sig, dock inte ovan nämnda singel utan "Lying all the time". Bobby Gillespie kan ha ansett att det kunde vara ett vinnande koncept att kopiera Wally Tax rakt av.


The Smiths & Cilla Black

Det är väl lika bra att klara av den här biten med en gång. The Smiths och Morrissey är högst rankade på den egna musikkartan och med det sagt så slänger jag in en cover (texterna skiljer sig dock åt). Originalet av Cilla Black från 1968 är ledmotiv från en film med samma namn som singeln "Work is a four-letter word". The Smiths cover är b-sida till "Girlfriend in a coma" 1987 (HMV). Det var tydligen delade meningar om låten i bandet.... "Ranking as one of Marr's least favourite Smiths tracks, this cover of a Cilla Black song is a direct result of Morrissey's obsession with 60's girl singers"





















(Det är CD-singeln som visas i videon så att inga missförstånd uppstår, låten är fortfarande b-sida till "Girlfriend in a coma" på vinyl, vilket är det som räknas)

Youtube - The Smiths - Work is a four-letter word

Youtube - Cilla Black - Work is a four-letter word

tisdag 28 maj 2013

Alexei Sayle & Jean Paul Gaultier

Dessa intressanta alster är av olika herrar vars primära sysselsättning inte är att spela in hitlåtar. Dock har de fått iväg en eller flera singlar och jag är nöjd att ha två av dem samlingen.

Den ena herren, Alexei Sayle minns jag från tv-serien Hemma värst (The Young Ones) där han sjöng låten "Dr Martens Boots" som det trallades på en hel del på skolgården. Denna 12" var dock med i ett annat tv-program, The Comic Strip Presents... och var även ledmotiv till ett avsnitt med samma namn. "Didn't you kill my brother (Mr Crazy mix)" från 1985 (CBS)  har väl högre underhållningsvärde än musikalisk genialitet över sig. Men den får alltid igång några på dansgolvet och lär man sig även Mr Crazys danssteg så är man hemma.

Youtube - Alexei Sayle - Didn't you kill my brother?




Herre nummer två, Jean Paul Gaultier, är betydligt kändare genom sitt bestyr med att klä den modemedvetna (och lite rikare) delen av befolkningen. Men på 80-talet unnade han sig att spela in en house-new beat-singel, "How to do that" 1988 (Fontana). Singeln spelades såklart in som video, se nedan. (Not: skivan har bara en spelbar sida, b-sidan är tom. Det gjordes även en re-mix 12" "Aow Tou Dou Zat" (Mercury) med mixar av bl.a  Norman Cook och Mantronik. )

Videon är Haute Couture all over (eller House Couture som det står på skivan).

Youtube - Jean Paul Gaultier - How to do that



måndag 27 maj 2013

Steve Harley & Cokney Rebel / Sebastian (live)

Vad lämpar sig bättre än att i ett första inlägg leverera en favorit i samlingen, Steve Harley & Cockney Rebels liveversion av 'Sebastian'. Spåret är en är en b-sida till 'Mr Raffles (Man It Was Mean)' från 1975 (EMI). Den finns i flera liveversioner men denna står i en klass för sig och har klämts in på ett tjog av blandkassetter genom åren och avnjutits med slutna ögon. Jag har den tyvärr inte med omslag, men för 5 kr på en loppis i Malmö så är det godkänt ändå. Enjoy. (Kuriosa, på skivan står det: "Live version: Increase volume to compensate for reduced level.")


Spelningen finns även dokumenterad.